Blogi

Kolme yleisintä vikaa iPhonen näytössä

iPhone näyttö rikki

Putosiko iPhonesi katukiveen, rikkoen samalla näytön lasin? Vai onko ruutu raidallinen ja kosketus ei toimi? Tässä artikkelissa kerrotaan kolme tyypillisintä vauriota iPhonen näytössä, ja keinot niiden korjaukseen.

HUOM! Muista malleista poiketen iPhone X sisältää OLED-näytön perinteisen LCD-näytön sijaan. 

1. Lasi on pirstaleina, mutta näyttö toimii edelleen normaalisti

Pelkän näytön lasin rikkoutuminen on tyypillisin tilanne näytön vaurioituessa. Näyttöön tulee edelleen kuva näkyviin normaalisti, ja kosketus toimii kuten ennenkin. Ainoastaan LCD-näytön päällä oleva lasi on rikkoutunut, ja pirstaleet saattavat tarttua inhottavasti sormiin puhelinta käyttäessä.

Teoriassa on mahdollista vaihtaa näyttöön pelkkä lasi, mutta kuten suurin osa muistakin alan ammattilaisista, emme suosittele tätä vaihtoehtoa. Työn vaikeuden ja hitauden vuoksi erittäin harva yrityskään tekee pelkkien lasien vaihtoja, vaikka se olisikin edullisempi vaihtoehto. Pelkän lasin vaihtaminen vaatii myös erikoistyökaluja laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Vaikeaksi pelkän lasin vaihtamisen tekee näyttöpaketin rakenne: lasi on liimattu koko pinta-alaltaan kiinni LCD-näyttöön. Rikkonaisen lasin irroittaminen LCD-näytöstä on erittäin vaikeaa, ja etenkin ensikertalaisella itse LCD-näyttö menee monesti rikki tämän vaiheen aikana. Ja vaikka irroitus onnistuisikin siististi, on liiman puhdistaminen ja uuden lasin liimaaminen vähintäänkin yhtä paljon ammattitaitoa vaativia vaiheita.

Yleisin vaihtoehto rikkonaisen lasin korjaamiseksi onkin vaihtaa koko LCD-näyttöpaketti. Tämä vaihtoehto on huomattavasti nopeampi ja yksinkertaisempi toimenpide kuin pelkän lasin vaihtaminen, ja usein ei ole edes hinnaltaan kovin paljoa korkeampi. (Myymiemme iPhonen näyttöjen hinnastoon pääset tästä linkistä). LCD-näyttöpaketti sisältää uuden LCD-näytön, sekä siihen valmiiksi liimatun lasin ja kiinnityskehyksen. Mallista riippuen näyttöpaketti saattaa myös sisältää kotinäppäimen johdotuksen, mikäli tämä on integroitu näyttöpakettiin.

2. Näyttö on raidallinen, ja kosketus ei toimi

Tämä vika esiintyy monesti rikkoutuneen lasin yhteydessä, mutta on mahdollista myös ehjän lasin kanssa. Toisinaan kosketus saattaa edelleen toimia jostain kohtaa näyttöä (esim. toinen puoli toimii mutta toinen ei), mutta useimmiten se on kuitenkin kokonaan poissa pelistä. Vika ilmenee yleensä puhelimen pudottua, ja on merkkinä rikkoutuneesta LCD-näytöstä. Vika korjautuu LCD-näytön vaihdolla.

3. Näyttö on raidallinen ja osa näytöstä pimeänä, kosketus toimii

Edellisen vian tavoin myös tämä ongelma esiintyy useimmiten rikkoutuneen lasin yhteydessä. Vika korjautuu LCD-näytön vaihdolla.

3+1. Touch disease

iPhone 6 ja 6 Plus-malleissa kosketusongelmat saattavat johtua myös touch disease-viasta, jolloin ongelma ei korjaannu uudella näytöllä. Tällöin ainoana vaihtoehtona on emolevyn korjautus.

Puhelimen korjaaminen

Etenkin suuremmista kaupungeista alkaa iPhonen pikahuoltopaikkoja löytyä jo lähes joka kadunkulmasta. Korjauttamisesta on tehty usein helppoa: saat laitteen takaisin parhaimmillaan jo tunnissa. Luonnollisesti tällainen palvelu ei kuitenkaan ole ilmaista; korjausten hinnat ovat yleensä moninkertaiset pelkän varaosan hintaan nähden. Käsistään kätevä henkilö säästääkin helposti kymmeniä, tai jopa satoja euroja korjaamalla laitteensa itse. Kaikkien iPhone-mallien korjaukseen löytyy selkeät ohjevideot YouTubesta, ja tämän lisäksi iFixit tarjoaa ilmaiset, erittäin hyvät vaiheittaiset ohjeen näyttöjen vaihtamiseen.

Varaosat nopeasti – vuoden takuulla

Usein puhelin on saatava kuntoon nopeasti, ja tietenkin laadukkailla varaosilla. Vaikka puhelimen osaisikin korjata itse, ei laadukkaiden varaosien löytäminen ole helppoa, ja ulkomailta tilattuna osien toimitusajat ovat monesti useita viikkoja. Tämän lisäksi takuulupaukset ovat lähinnä näennäisiä, ja viallisen osan lähettäminen takaisin tulisi maksamaan kohtuuttoman paljon.

Näiden ongelmien ratkaisemiseksi olemme alkaneet kaupata luotettaviksi todetuilta tavarantoimittajilta hankittuja varaosia suoraan Suomesta. Verkkokaupastamme lödyät iPhonen varaosat lähes kaikkiin malleihin, ja kaikki ennen klo 13.00 tehdyt tilaukset lähetetään vielä samana päivänä. Kaikilla osilla on myös vuoden takuu – ja sisältyypä hintoihin vielä ilmaiset työkalutkin. Lisäksil löydät valikoimistamme myös iPhonen suojakuoret välttämään tulevat vahingot.

Jäikö jokin asia vielä askarruttamaan, tai onko oman iPhonesi vian selvittämisessä vielä epäselvyyksiä? Lähetä meille sähköpostia [email protected] tai tästä linkistä löytyvän lomakkeen kautta, niin opastamme sinua puhelimesi ongelmien kanssa. Mukavia korjaushetkiä!