Blogi

Kuusi yleisintä merkkiä kuluneesta iPhonen akusta

iPhone-akku

Kulunut iPhonen akku aiheuttaa monenlaista harmia. Moni iPhonensa pidemmän aikaa omistanut henkilö miettiikin, olisiko jo aika vaihtaa puhelimeen uusi akku. Jos puhelimen hidastelusta on tullut osa tavallista arkeasi tai laitteesi sammuu ennen kuin akku näyttäisi olevan tyhjä, on todennäköisesti aika uusia akku. Akun huonosta kunnosta voi kieliä myös moni muu merkki, ja tee-se-itse-korjaajien elämän helpottamiseksi keräsimme yleisimmät akkuviat tähän artikkeliin.

1. Akku pullistunut

Pullistunut-iPhonen-akku

Jos iPhonesi akku on niin pullistunut että sen huomaa ilman puhelimen purkamista, vaihda akku heti! iPhonen akun pullistuminen on yllättävän yleinen vika, ja sen huomaa yleensä näytöstä joka alkaa pullottaa irti puhelimen keskiosasta. Akun pullistuminen johtuu sen sisällä tapahtumisesta kaasuuntumisesta. Pullistunutta akkua EI SAA puhkaista, sillä se vapauttaa myrkyllisiä kaasuja ja voi aiheuttaa pahimmillaan jopa tulipalon. Puhelimen akkuja (etenkään vioittuneita!) ei myöskään saa koskaan laittaa tekemisiin veden kanssa, sillä litiumioniakut aiheuttavat voimakkaan kemiallisen reaktion veden kanssa. Pullistunut akku tulee toimittaa heti vaihdon jälkeen asianmukaisesti elektroniikankierrätyspisteeseen.

2. iPhonesi sammuilee odottamattomasti

Jos iPhonesi sammuilee itsestään kun akku on n. puoliksi tyhjä, voi kalibrointi olla pielessä. Uudelleenkalibroidaksesi iPhonesi toimi seuraavasti:

  1. Käytä puhelinta normaalisti kunnes se sammuu itsestään akun tyhjenemisen vuoksi.
  2. Laita iPhonesi laturiin ja anna sen latautua keskeytyksettä 100:n prosenttiin asti.
  3. Kun akku on latautunut, tee soft reset pitämällä virta- ja kotinäppäintä (iPhone X:ssä virta- ja volumenäppäintä) yhtä aikaa pohjassa kunnes Apple-logo tulee näkyviin.

Jos tämä ei kuitenkaan hävitä sammumisongelmaa, on iPhonesi akku todennäköisesti sökö ja se täytyy vaihtaa.

3. Jos sinulla on iPhone 6 (tai uudempi malli) – ja se tuntuu hidastelevan

Jos käytössäsi on iOS 11.3 tai myöhempi ohjelmistoversio, voi iPhonesi hidastelu johtua huonokuntoisesta akusta. Tämän voi testata seuraavasti:

Mene Asetuksiin, valitse listalta Akku, ja sen jälkeen Akun kunto. Jos täällä lukee jompikumpi alla olevista teksteistä, on akku vaihtokunnossa:

” Tämä iPhone sammui odottamattomasti, koska akku ei pystynyt antamaan tarvittavaa huipputehoa. Suorituskyvyn hallinta on käytössä, jotta tämä ei toistuisi uudelleen. Poista käytöstä…”

” Akun kunto on heikentynyt huomattavasti. Applen valtuuttama huoltoliike voi vaihtaa akun täyden suorituskyvyn ja kapasiteetin palauttamiseksi. Lisätietoja huoltovaihtoehdoista…”

4. Jos omistat iPhone 5S:n (tai vanhemman mallin) – ja sen akunkesto on surkea

Akun huonosta kunnosta johtuva puhelimen hidastuminen ei ole käytössä iPhone 5S:ssä ja sitä vanhemmissa malleissa. Tämän myötä akun kuluneisuudesta kertoo vain sen huonontunut kesto. Kaikki akut ovat kulutustavaraa, joten on aivan luonnollista, että esimerkiksi parissa vuodessa iPhonen akku on menettänyt kapasiteetistaan jo suuren osan. Jos siis iPhonesi ei selviydy muutamaa tuntia pidempään ilman latausta, kannattaa akku jo vaihtaa suosiolla!

5. iPhonesi toimii vain sen ollessa kiinni laturissa

Jos akku on täysin kuollut, ei puhelin lähde päälle vaikka se olisikin laturissa. Jos puhelin kuitenkin toimii ollessaan kiinnitettynä laturiin mutta ei muuten, on vika mitä todennäköisimmin akussa.

6. Puhelin kuumenee merkittävästi

iPhonen akku muodostaa lämpöä kun se latautuu. Puhelimien litiumioniakut on suunniteltu pitämään lämpö sisällään, jotta muut puhelimen komponentit eivät vaurioidu. Jos siis huomaat puhelimesi yhtäkkiä kuumenevan huomattavasti normaalia enemmän, voi olla aika vaihtaa akku. Mutta ota huomioon ympäristö – jos olet puhelin kädessä aurinkoisella rannalla, johtuu kuumeneminen todennäköisesti auringosta.

Kuinka testata, johtuuko kuumeneminen akusta? Tee tämä nopea testi:

  1. Mene Asetuksiin ja sieltä kohtaan Akku.
  2. Löydät kaksi ajastinta, edellisestä latauksesta kulunut käyttöaika ja valmiusaika. Kirjoita molempien luvut ylös.
  3. Seuraavaksi, paina virtanäppäimestä näyttö sammuksiin, ja älä koske laitteeseen kymmeneen minuuttiin. Jos saat viestin tai soiton, joudut aloittamaan alusta.
  4. Kun kymmenen minuuttia on kulunut, laita näyttö taas päälle ja katso molemmat ajat.

Valmiusajan olisi pitänyt lisääntyä kymmenellä minuutilla, mutta käyttöajan ei olisi pitänyt lisääntyä enempää kuin 1-2 minuuttia. Jos se on kasvanut enemmän, ei ongelmat korjaannu akkua vaihtamalla. Tämän testin epäonnistuminen viittaa, ettei viat ole suoranaisesti akun aiheuttamia. Tällöin akun kuluminen ja lämpeneminen voi johtua esim. turhaan taustalla pyörivistä sovelluksista tai emolevyviasta. Tällöin on suositeltavaa tehdä ensimmäisenä soft reset. Mikäli tämä ei auta, on syytä kokeilla puhelimen palautusta tehdasasetuksiin, jonka jälkeen laitetta on testattava ennen sovellusten asentamista.

Vaikuttaisiko iPhonesi akku olevan viallinen? Nykypäivänä iPhonen akunvaihtoja tekeviä liikkeitä löytyy lähes jokaisesta kaupungista. Pienellä sorminäppäryydellä vaihto kuitenkin onnistuu myös itse, jolloin säästät helposti kymmeniä euroja. Vinkit iPhonen akun vaihtamiseen itse löydät tästä artikkelista!