Blogi

Neljä yleisintä syytä miksi iPhonesi ei lataudu

miksi iPhone ei lataa

Lähes jokainen iPhonen pidempään omistanut on saanut kokea latausongelmien mukanaan tuoman rajattoman riemun. Saatat joutua asettelemaan latausjohtoa paikoilleen monta kertaa vain huomataksesi tuntien kuluttua puhelimen lopettaneen latauksen jo aikaa sitten. Tähän blogitekstiin on kerätty neljä yleisintä syytä iPhonen latausongelmille ja vinkit niiden korjaukseen.

1. Viallinen latausjohto

Viallinen latausjohto on yleisin syy iPhonen latausongelmille. Alkuperäiset ja huonolaatuiset tarvikejohdot murtuvat usein selkeästi puhelimen puoleisesta päästä, liittimen juuresta. Yleensä ensimmäisenä oireena johdon viasta on latauksen toimiminen vain johdon ollessa tietyssä asennossa. Lataus saattaa vielä toimia jonkin aikaa asettelemalla johtoa oikeaan asentoon, mutta ennen pitkää se rikkoutuu kokonaan. Kannattaa siis hankkia uusi latausjohto heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat.

2. Likaa latausportissa

Toisena yleisenä vikana on lian kertyminen iPhonen latausportin sisälle. Tämä on erittäin tyypillistä iPhoneissa, joissa on Lightning-liitäntä, eli kaikissa malleissa vitosesta uudempiin. Vika ilmenee tarpeena painaa latausjohtoa epänormaalin kovasti puhelimeen latauksen aloittamiseksi. Puhtaaseen latausporttiin johto napsahtaa helposti kiinni ja puhelin alkaa latautumaan, kun taas pohjalle kertynyt lika vaatii voiman käyttöä latausjohdon kiinnityksessä. Ajan kanssa johdon runnominen latausporttiin aiheuttaa latausportin rikkoutumisen, jolloin se on vaihdettava. Latausporttia olisikin puhdistettava säännöllisin väliajoin, ja se onnistuu helposti ihan tavallisella hammastikulla.

3. Rikkoutunut latausportti

Kuten edellisessä kohdassa jo mainittiinkin, pitkällinen latausportin rasittuminen lian vuoksi aiheuttaa yleensä latausportin rikkoutumisen. Latausportin rikkoutuminen on myös tavallista puhdistuksesta huolimatta, mikäli puhelimella on taivalta takanaan useita vuosia. Latausportin vaihtaminen on onneksi mahdollista, ja pienellä sorminäppäryydellä se on mahdollista tehdä itsekin. Mikäli vika vaikuttaisi olevan latausportissa ja sorminäppäryyttä löytyy, käy katsomassa verkkokaupastamme löytyvät iPhonen latausportit tästä linkistä.

4. Viallinen akku

Viallisen akun aiheuttamat latausongelmat tulevat yleensä ilmi vaihtaessa akkua uuteen. Lataus toimi aiemmin normaalisti, mutta uudella akulla lataus toimii oudosti tai ei ollenkaan. Tällöin kyseessä on tehtaan laadunvalvonnasta läpi päässyt huonolaatuinen akku, ja kannattaakin ottaa yhteyttä akun myyjään.

Miten tiedän varmaksi, missä vika on omassa puhelimessani?

Ensimmäisenä kannattaa aina varmistaa, ettei latausportti ole likainen. Tämän jälkeen on suositeltavaa kokeilla lataamista toisella latausjohdolla; jos vika jatkuu, on vika mitä todennäköisimmin latausportissa. Jos taas lataaminen loppui akun vaihtamisen jälkeen, on syytä epäillä uuden akun kuntoa. Akun vaihtamiseen löydät vinkit aiemmasta blogipostauksestamme: iPhonen akun vaihto itse