Blogi

Puhelimen korjaus

puhelimen korjaus

Puhelimen korjaus on fiksu ja edullinen keino tuoda lisää elinikää rikkoutuneelle puhelimelle. Nykypäivän älypuhelimet ovat niin kalliita, että korjaus on monesti huomattavasti edullisempaa kuin uuden laitteen ostaminen.

Puhelimen korjaukseen on tänä päivänä käytännössä kaksi vaihtoehtoa: toimittaa laite puhelinhuoltoja tekevään liikkeeseen tai korjata puhelin itse. Kahden vaihtoehdon välillä olevat erot ovat melko itsestäänselviä: puhelimen korjaus itse on halvempaa, mutta huolto liikkeessä helpompaa.

Se, kumpi vaihtoehdoista on nopeampi, riippuu muutamasta eri seikasta. Käydään seuraavaksi molempia vaihtoehtoja läpi hieman tarkemmin.

Puhelimen korjaus liikkeessä

Puhelinhuoltoja tekeviä yrityksiä on viime vuosina ilmestynyt markkinoille kuin sieniä sateella. Jotkin puhelinkorjauksia tekevät yritykset lupaavatkin tehdä puhelimen huollon alle tunnissa – riippumatta siitä, milloin viet puhelimesi korjattavaksi.

Palvelu on siis asiakkaalle helppoa ja yksinkertaista, mutta monesti nopeasta, 15 minuutin työstäkin voi joutua maksamaan yli 100 euroa. Nopeasta palvelusta saa siis myös maksaa.

Huoltoliikkeitä ei myöskään ole pienemmissä kaupungeissa, jolloin käytännössä ainoa vaihtoehto huollon teettämiselle on postittaa puhelin korjaukseen toiselle paikkakunnalle. Tällöin huolto ei ole enää nopea, vaan puhelintaan voi joutua odottaaman takaisin pahimmillaan viikkoja.

Puhelimen korjaus itse

Vaihtoehtona rikkoutuneen luurin viemiselle huoltoliikkeeseen on tehdä puhelimen korjaus itse. Huollon tekeminen itse vaatii jonkin verran sorminäppäryyttä, mutta on kustannuksiltaan yleensä vain murto-osa huoltoliikkeiden laskusta.

Tänä päivänä lähes kaikkien puhelimien korjausta varten löytyy käteviä ohjevideoita, joilla näytetään puhelimen korjaaminen alusta loppuun saakka. Ohjevideoita seuraamalla näppäräsorminen kaveri voikin säästää helposti yli 100 euroa huoltokuluissa.

Näin onnistut puhelimen korjauksessa

Jos päätät tehdä puhelimen korjauksen itse, on ennen huolto-operaation aloittamista syystä ottaa huomioon muutama asia. Seuraavana vinkit, joilla onnistut puhelimen korjauksessa.

1. Katso ohjeet/ohjevideo ennen varaosien tilaamista

Ennen kuin tilaat puhelimeesi varaosia kannattaa ehdottomasti katsoa vaiheittaiset ohjeet tai ohjevideo, joissa korjausoperaatio näytetään selkeästi. Ohjevideo on yleensä paras tapa saada hyvä käsitys siitä, mitä korjaus pitää sisällään ja kuinka vaikeaa sen suorittaminen on. Kaikkien puhelinmallien korjaaminen ei ole yhtä helppoa, ja eroja vaikeusasteessa tulee myös siitä, mitä osaa ollaan vaihtamassa.

Yleensä helpoimmasta päästä on takalasin tai akun vaihtaminen, ja myös iPhonen näytön vaihto on kohtuullisen vaivaton työ useimpiin malleihin.

2. Mieti, mistä tilaat varaosat

Ohjeisiin tutustumisen jälkeen on vuorossa tarvittavien varaosien hankkiminen. Puhelimen varaosien laadussa on suuria eroja riippuen siitä, mistä varaosat hankkii.

Kiinasta tilaaminen voi olla edullisin vaihtoehto, mutta osia saa odottaa viikkoja ja uutta osaa viallisen tilalle on yleensä turha odottaa saavansa. Myös laatuvaihtelut eri toimittajien välillä ovat suuria – näytöt voivat olla laaduntarkastuksessa hylättyjä ja akut käytettyjä.

3. Seuraa ohjeita tarkasti koko vaihto-operaation aikana

Jos et ole ennen korjannut puhelimia tai kyseistä puhelinmallia, on kaikkia vaihto-operaatiossa suoritettavia vaiheita mahdotonta muistaa yhden katselukerran jälkeen. Korjausohjeita onkin syytä seurata koko korjausoperaation ajan tarkasti, ja yleensä hankalimpia kohtia joutuu katsomaan videolta useampaan otteeseen. Korjatessa on myös kiinnitettävä huomiota siihen, mitä työkalua ja ruuvimeisseliä missäkin korjausoperaation vaiheessa käytetään.

Katso myös:

Puhelimen näytön korjaus

Puhelimen akun vaihto